Artikelindex

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. De achtergrondgedachte is, dat spieren en hun fascie niet alleen nodig zijn voor beweging maar ook bepalend zijn voor bloed- en lymfecirculatie. 

 

De liftende werking van de CureTape geeft een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af en de ervaren pijn vermindert onmiddellijk. Automatisch wordt een meer fysiologisch bewegingspatroon mogelijk gemaakt.

 

Door de open structuur van de tape, de tape vocht- en luchtdoorlatend, is de tape geschikt om tijdens sport te gebruiken. Ook douchen vormt geen probleem; de tape laat niet snel los.

De tape vormt ook een uitstekende aanvulling en ondersteuning bij de behandeling van lymfoedeem. 


Om optimaal gebruik te maken van het herstellend vermogen van het lichaam wordt naast gebruik van de tape oefentherapie aangeraden.

Samenvattend kunnen de effecten als volgt ingedeeld worden:

• spierfunctieverbetering door tonusregulatie

• pijndemping (o.a. door verschuiving van fascie)

• lymfedrainage

• bevordering bloedcirculatie (blauwe plekken worden sneller opgenomen)

• ondersteunen gewrichtsfunctie, door:

• neuro-reflectoire beïnvloeding

 

Het toepassingsgebied mag breed genoemd worden. Nabehandeling van blessures, reduceren van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook haematomen), houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog). Ook neuro-reflectoire beïnvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden.