Klachten aan het bekken en/of de lage rug kunnen ontstaan rondom de zwangerschap. Maar ook zonder zwangerschap kunnen deze klachten ontstaan.

 

Zwangerschapsgerelateerde klachten

Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van klachten van en rond hun bekken. Hierdoor kunnen er in de zwangerschap en na de bevalling veel klachten in de lage rug, rondom bekken en in de benen ontstaan. Deze klachten staan onder invloed van bewegen en belasting. Vaak verdwijnen deze klachten na de bevalling, maar soms blijven klachten langdurig bestaan. Dat kan variëren van continu pijnklachten tot alleen vlak voor en tijdens de menstruatie. Andere namen voor deze klachten zijn peripartum bekkenpijnsyndroom, bekkeninstabiliteit of symfysiolyse.

Tijdens de zwangerschap verweken de banden van het bekken, waardoor het bekken minder stevig, minder ‘stabiel’ wordt. Deze verweking is noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Deze verweking is dus een heel natuurlijk verschijnsel dat bij elke zwangere optreedt!! Soms echter veroorzaakt deze instabiliteit klachten. Hiervoor kunt u hulp zoeken bij de bekkenfysiotherapeut.

 

Recidiverende of chronische bekken/lage rugklachten

Er zijn best veel mensen die al hun hele leven bekend zijn met klachten in dit gebied. Of mensen die eens in de zoveel tijd weer klachten ervaren. Door pijn en een veranderd bewegingspatroon kunnen dit soort klachten in stand worden gehouden.

Er bestaat ook een traumatische of mechanische vorm van bekkenpijn. Dit kan komen door een ongeval of trauma, zoals vallen met de fiets, van de trap vallen of een heel zware bevalling. Ook sportletsel kan de oorzaak zijn, bijv. een sliding met voetballen.

Misschien herkent u ongemakken als startpijn, moeizaam bewegen en napijn, pijn in de lager rug, rondom het bekken en in uw benen.