Artikelindex

Ieder mens heeft zijn eigen ontlastingspatroon. Sommige mensen gaan drie keer per dag naar het toilet en anderen maar drie keer per week. Dit is allemaal normaal. Het is belangrijk dat de ontlasting soepel is en dat je niet hard hoeft te persen om de ontlasting kwijt te raken. Toch kunnen er verschillende problemen rondom het ontlasten ontstaan.

 

Obstipatie

Men noemt dit ook wel 'verstopping'. Het ontlasten gaat moeizaam, niet regelmatig of niet volledig. In principe kan worden gesproken van obstipatie als iemand minder dan 3 keer in de week gaat ontlasten of als dit alleen lukt door heel hard te persen of door laxeermiddelen te gebruiken. Een vervelende bijkomstigheid van niet regelmatig ontlasten is dat de ontlasting te lang in de dikke darm blijft. Het lichaam ontrekt dan het vocht aan de ontlasting waardoor deze harder wordt. Het ontlasten kan hierdoor weer moeizamer en pijnlijker verlopen, met klachten als aambeien en fissuren tot gevolg.

 

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Dit gaat vaak samen met het ervaren van obstipatie. Maar hierbij kan er ook sprake zijn van diarree of buikpijnklachten. Vaak verergeren de klachten in drukke of stressvolle periodes. Sommige mensen hebben dagelijks last van PDS. Bepaalde etenswaren kunnen ook darmklachten geven, dit is per persoon anders. Bij PDS is er sprake van een functioneel darmprobleem, dat wil zeggen dat er met lichamelijke onderzoeken geen anatomische afwijkingen te vinden zijn als oorzaak van de klachten.

 

Verlies van ontlasting of windjes

In het laatste deel van de dikke darm, de endeldarm, wordt ontlasting tijdelijk opgeslagen. Wanneer de endeldarm vol is, krijgen we een signaal om naar het toilet te gaan. Dit signaal noemen we aandrang. Op dat moment komt er druk op de anus te staan. Normaal gesproken zorgt de kringspier in de anus ervoor dat we de ontlasting op kunnen houden totdat er een toilet in de buurt is. De kringspier is een onderdeel van de bekkenbodem.
Met ontlastingsincontinentie wordt het ongewild verlies van ontlasting of het niet kunnen ophouden van ontlasting bedoeld. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een verslapping of beschadiging van de kringspier of de bekkenbodemspieren. Op deze manier kan het ook voorkomen dat er ongewild windjes ontsnappen.


 

Aambeien/ fissuren (= scheurtjes)

Iedereen heeft aambeien. Alleen wordt er in het dagelijks leven alleen over aambeien gesproken als we er last van hebben. Aambeien bevinden zich in de endeldarm, vlak boven de anus. Aambeien zijn opgezwollen zwellichamen die een belangrijk rol spelen bij het afsluiten van de anus. Eigenlijk zijn ze dus heel belangrijk! Maar wanneer de zwellichamen teveel opzwellen kunnen ze inwendig of uitwendig klachten geven. Dit resulteert in bloedverlies en/of pijn tijdens het ontlasten. Vaak komt dit doordat de ontlasting te hard is of omdat iemand perst om te ontlasten. Hierbij kan er ook een probleem van de bekkenbodemspieren aanwezig zijn. Door harde ontlasting, persen of een bekkenbodemprobleem kunnen er kleine scheurtjes/kloofjes ontstaan in de anus, dit noem je fissuren. Fissuren geven ook pijn of bloedverlies bij het ontlasten.

 

Anuskramp/pijn

Anuskramp is kramp die optreedt in de endeldarm of anus. Het kan voorkomen als symptoom bij verschillende aandoeningen, zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, anale fissuren (kloofjes) en tumoren of infecties in de endeldarm. In dat geval is een achterliggende ziekte de oorzaak van de krampen.

In veel gevallen is er geen aanwijsbare oorzaak en gaat het om een zogenaamde functionele anorectale aandoening. Dat wil zeggen: een aandoening van de anus of het rectum (endeldarm) zonder dat er een aanwijsbare lichamelijke oorzaak gevonden wordt.

Er zijn nog veel meer klachten mogelijk in het gebied van de darm en de anus die door de bekkenfysiotherapeut behandeld kunnen worden. Als u meer informatie wilt, neem dan gerust contact op.