Ook bij een aantal seksuele problemen kan de bekkenfysiotherapeut helpen. Het gaat hierbij met name om pijn bij het vrijen en vaginisme (niet kunnen vrijen).

 

Wanneer mensen seksueel opgewonden raken, wordt de doorbloeding van de geslachtsorganen sterk verhoogd. Door de toegenomen doorbloeding ontstaat de erectie bij mannen en het zachter, sponsachtiger worden van de weefsels rondom de vagina bij vrouwen. Door hoge spierspanning en verminderde doorbloeding krijgen de seksuele reflexen geen kans doordat deze juist afhankelijk zijn van die goede doorbloeding.

 

Bij de man zal geen (of in mindere mate) erectie optreden en bij de vrouw blijft het gebied rondom de vagina stug en droog. In beide gevallen heeft dat een negatieve invloed op het vrijen. Bij de vrouw lopen de spieren van de bekkenbodem bij de vagina. Bij aanspannen wordt de vagina wat dichtgedrukt. Wie dan toch probeert tot gemeenschap te komen, voelt veel wrijving en daardoor veel pijn. Verloopt het vrijen niet prettig, dan leidt dat vaak tot angst en spanning voor een volgende keer. Dit komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor.

 

Van seksuele problemen wordt verder gesproken als iemand ten aanzien van seks niet beleeft wat hij of zij zou willen beleven en/of niet kan wat hij of zij zou willen kunnen. Deze klachten worden zowel door de seksuoloog als door de bekkenfysiotherapeut behandeld.

 

De bekkenfysiotherapeut richt zich met name op klachten zoals:

- pijn bij het vrijen

- vaginisme (niet kunnen vrijen)