Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich verder heeft gespecialiseerd in de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. De gespecialiseerde opleiding zorgt ervoor dat de manueel therapeut uitstekend in staat is om de oorzaak van de klachten te beoordelen.

 

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds de houding en bewegingen te verbeteren.

 

Wanneer naar een manueel therapeut?

Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar: gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker. Manuele therapie kan hulp bieden bij onder andere hoofdpijn, nekpijn, kaakklachten, (lage)rugpijn, duizeligheid en diverse klachten van de armen of benen.

 

Werkwijze
De verbetering van de beweeglijkheid van de gewrichten waaraan de klachten zijn wordt vaak behandelt door zacht te duwen, trekken of draaien van een lichaamsdeel. Dit noemt men mobilisaties. Soms vult de manueel therapeut deze technieken aan met een impuls, de zogenaamde manipulatie. Bij deze laatste techniek hoort men soms een knappend of krakend geluid, maar dit is over het algemeen niet pijnlijk.